12 februari 2006

Julian Sas in de Boerderij

Gisteravond met mijn zwager Bill een prima bluesavondje bijgewoond in de Boerderij te Zoetermeer. Een volgepakt huis, goed publiek en een lekker biertje maakte het avondje helemaal compleet.

Julian Sas geldt als een van Nederlands grootste gitaristen. De muzikale belangstelling van Sas is heel breed, van country tot metal en van Neil Young tot Jimi Hendrix. De afstand tussen z'n hart en z'n vingers daarentegen is heel kort: wat z'n hart voelt laten z'n vingers meteen horen! Veel inspiratie put Julian Sas uit bluesgrootheden als John Lee Hooker, Freddie King, Willie Dixon. Daarnaast is hij bezield van de Ierse rocker Rory Gallagher. Een rilling ging dan ook door Julian Sas heen toen hij voor het eerst in Tegelen stond op hetzelfde podium waar Sas ooit Rory Gallager in topvorm zag. Hij speelt tegenwoordig tijdens tributes regelmatig een nummertje mee in diezelfde Rory Gallager band. Wie de Julian Sas Band ooit gezien heeft is meteen verkocht. Samen met Tenny Tahamata op bas, Pierre 'boogie-machine' de Haard op drums en Pieter Bogaard op zijn Hammondorgel maakt hij van ieder optreden een feest. Z'n meestal geïmproviseerde sets laten prachtige stukken slide-gitaar horen, ontroerende ballads en stomende rocknummers. En tussen al dat eigen werk is er van tijd tot tijd plaats voor een klassiek bluesnummer of een hommage aan Jimi Hendrix of Rory Gallager.

De supportact deze avond in de Boerderij was Eric Starczan. Deze jonge Franse gitarist speelde als laatste nummer Whipping Post van de Allman Brothers Band. Een prima opwarmertje voor Julian Sas.